User experience is een belangrijk gegeven voor elke website. Hoe gemakkelijker je bezoekers hun weg vinden op je website, hoe groter de kans dat ze uiteindelijk bij jou een aankoop verrichten.

Toch kom ik zowel in mijn dagelijks als mijn zakelijk leven in aanraking met tal van fouten op websites die de user experience belemmeren. Hoe meer van deze valkuilen je kunt ontwijken, hoe beter.

Waarom is een goede user experience belangrijk?

Er zijn 2 voorname redenen waarom user experience belangrijk is.

Ten eerste zit de markt vol met potentiële concurrenten die allemaal een eigen website hebben. Hoe beter je user experience is, hoe groter je voordeel ten opzichte van hen.

Maar de tweede reden is belangrijker: de consument is lui, ongeduldig en meedogenloos. Ze hebben geen zin om te zoeken achter relevante informatie. Wanneer ze iets niet meteen vinden, sluiten ze je website zonder nadenken.

Combineer die 2 en we komen bij de logische uitkomst. Met een uitstekende UX zorg je ervoor dat

 • je doelgroep op je website blijft;
 • je conversieratio stijgt;
 • je marktaandeel groeit.

Het probleem is dat niet iedereen altijd beseft wanneer ze de user experience belemmeren. Daarom lijst ik hieronder de meest voorkomende valkuilen op zodat jij er zeker niet intrapt.

De 13 grootste user experience valkuilen

1) Design boven functionaliteit plaatsen

Is een afgelikte website met allerlei designelementen leuk om te hebben? Zeker! Het visuele aspect van een website speelt zeker een rol binnen UX. Maar een prachtige website die niet gebruiksvriendelijk is, heeft geen belang.

De basis van een goede website is en blijft de gebruiksvriendelijkheid. Je hebt liever een minimalistische, maar duidelijke site dan een prachtige site die iedereen meteen verlaat.

Een zeer extreem voorbeeld daarvan is de website van Balenciaga, waar elk kleuraspect onbestaande is. Het enige dat je te zien krijgt is de meest gebruiksvriendelijke navigatie die ze kunnen hebben:

 • Alle kledij
 • Vrouwenkledij
 • Mannenkledij

En centraal in het midden een zoekbalk. Meer niet.

Minimalistische website Balenciaga met uitstekende user experience

2) Een te grote header

De meeste mensen bezoeken een website vanuit een zekere informatiebehoefte. Met andere woorden: ze zoeken naar een tekst, video of infographic die de informatiebehoefte beantwoordt.

Telt die prachtige headerafbeelding bovenaan je homepage als iets dat dat doet? Neen.

De oversized header is een klassiek voorbeeld van design dat wint van functionaliteit. Het oogt mooi, maar een groot deel van de relevante informatie bevindt zich onder de fold.

Met andere woorden, het is niet zichtbaar op het eerste zicht, waardoor je bezoekers moeten scrollen. Denk eraan: de consument is lui, ongeduldig en meedogenloos. Plaats de belangrijkste info van een pagina bovenaan, meteen in het zicht.

Stel dat je op zoek bent naar een nieuwe handtas voor jezelf of een ander. Je googlet ‘handtas’ en krijgt meteen een resem websites te zien. Wat verwacht je wanneer je op een van die links klikt?

De kans is groot dat je gewoon een instant overzicht wilt van het assortiment handtassen. Veritas heeft die boodschap goed begrepen. Nina Shop daarentegen laat te wensen over.

Te grote header van NinaShop
Goede user experience op productpagina Veritas

Je moet er rekening mee houden dat de meeste laptops een schermdiameter van 15 inch hebben (38 cm). Deze screenshots zijn gemaakt via een scherm van 19 inch. Zelfs dan zag ik de handtassen van Nina Shop niet verschijnen.

3) Onduidelijk lettertype

Een groot, duidelijk en contrasterend lettertype is wat je nodig hebt op een website. Niet de fijne, lichtgrijze lettertjes op een witte achtergrond die je soms tegenkomt.

Is er een ideale grootte voor lettertypes? Neen. Want met 16px is het ene lettertype klein en het andere groot. De letters die je nu leest heb ik heel bewust op 18px ingesteld. Dat maakt je leesproces vlotter en dus aangenamer.

Is er dan een ideaal lettertype? Ook niet meteen. Er bestaan wel lettertypes die een absolute no go zijn wat user experience betreft. Denk aan Comic Sans, elk typewriter-lettertype of decoratieve fonts. Kies gewoon voor een zero bullshit lettertype als Arial, Helvetica of Verdana om lezen te vergemakkelijken.

Ten slotte is er nog contrast. Ik toonde je net een afbeelding van de handtassenpagina van Veritas. Ze bevatte geen grote header, wat goed was voor de shopper. Maar heb je ook het onduidelijke lettertype bovenaan gespot?

Onduidelijk lettertype Veritas

Een lichtgrijze achtergrond met witte letters. Vreemde keuze. Ze beschrijven er geruststellende kenmerken van bestellen bij Veritas. Door de lichtgrijze achtergrond zwart te maken gaan veel meer mensen het opgemerkt hebben.

4) Schrijven vanuit je eigen perspectief

Stel dat je pennenzakken verkoopt. Je biedt ze aan in alle vormen en maten. Je hebt een mooie website met overzichtelijke pagina’s. In je navigatiebalk lezen je bezoekers ‘Etuis’.

Wait… What??

Dit is een fout die verschrikkelijk veel bedrijven maken. Soms is dat koppigheid. Maar vaker is het zo dat je als professional je jargon vanzelfsprekend vindt. Ga zoveel mogelijk moeilijke, professionele termen uit de weg. Gebruik ze alleen als je 100% zeker bent dat je doelgroep de term ook gebruikt.

Maar het verhaal is best simpel. Als je doelgroep voornamelijk ‘pennenzak’ in de mond neemt, dan verkoop je pennenzakken, geen etuis.

De eerste grote reden daarvoor? Hoe groter de match tussen jouw woordenschat en die van je doelgroep, hoe gemakkelijker je een relatie opbouwt. Je schrijft in de eerste plaats voor je doelgroep, niet voor jezelf.

In de tweede plaats schrijf je voor zoekmachines. Een snelle zoektocht in SEMRush wijst uit dat ‘pennenzak’ bijna 3 keer zoveel zoekvolume bevat dan ‘etui’. Hoe meer je etui blijft gebruiken, hoe minder je zult ranken voor pennenzak.

Het is even een zeer basic voorbeeld. Maar je kunt het toepassen op elk bedrijf in de wereld.

Een concreter voorbeeld… Kijk eens naar een random document van een notaris of advocaat. Die strooien zo graag met vaktermen dat je amper de helft ervan verstaat.

5) Carrousels

De carrousel mag niet ontbreken in een lijstje met user experience valkuilen. Het is een element dat net iets te vaak zijn weg vindt naar websites.

Het geeft je website een dynamisch kantje waarmee je niet alleen grafisch mooi uit de hoek kunt komen. Je kunt er meerdere informatieboodschappen mee weergeven. Klinkt leuk. Maar achter de carrousel schuilt enkel miserie.

De carrousel is een van de meest gehate zaken binnen user experience. Zo gehaat dat er een aparte website bestaat die ermee spot: http://shouldiuseacarousel.com/.

Moet je je schuldig voelen als je er eentje gebruikt? Neen. Zelfs grote merken als Opel bevinden zich er schuldig aan. Je bent dus lang niet alleen.

Carrousel Opel

Maar waarom is de carrousel zo’n gehekeld onderwerp? Omdat de consument lui, ongeduldig en meedogenloos is.

We kijken opnieuw even naar de slider van Opel. We zien onderaan de afbeelding dat er 5 afbeeldingen zijn.

Als je 5 seconden per afbeelding zou nemen, duurt het 25 seconden voor je alles gezien hebt. Wanneer is de laatste keer dat jij 25 seconden naar een slider hebt staan kijken? Dat dacht ik al. Nooit.

Maar de slider van Opel is helemaal geen slider op tijd. Ze verwachten dat je op de pijltjes links en rechts klikt om de extra reclame te bekijken.

Het Amerikaanse University of Notre Dame voerde een tijd geleden een test uit. Daarin onderzochten ze de doorklikratio van een slider met 5 afbeeldingen. De resultaten spraken voor zich.

Van alle kliks (ongeveer 1% van de bezoekers) op de slider ging maar liefst 84% naar de eerste afbeelding. De rest van de kliks verspreidde zich onder de resterende 4 afbeeldingen.

Maar ook Karl Gilis, onze Belgische wereldexpert (top 3 wereldwijd) in user experience, deed een test voor Suzuki.

Aanvankelijk zag je een slider op de homepage van Suzuki met 4 verschillende boodschappen.

Suzuki Carrousel

Tijdens de test onderzocht hij 2 alternatieven:

 • 4 statische banners
 • 2 statische banners

Beide namen even veel ruimte in als de originele carrousel.

De resultaten?

Met 4 statische banners kon Suzuki rekenen op 28% meer kliks. Want de bezoekers zagen alle boodschappen tegelijk in plaats van 1 per 1.

Maar de 2 statische boodschappen gingen met de hoofdprijs lopen. Zij leverden 54% meer kliks op.

4 boodschappen tegelijk was wat te veel van het goede. Maar door slechts 2 boodschappen aan te bieden, was er een duidelijke focus.

Conclusie? Neen tegen de carrousel!

Suzuki 4 statische afbeeldingen
Suzuki 2 statische afbeeldingen

6) Onduidelijke navigatie

In een ideale wereld vinden je bezoekers meteen wat ze zoeken. Maar we leven niet in een ideale wereld.

Vanaf het moment dat je navigatie te vaag of onduidelijk is, lijdt je user experience daaronder.

Om het extreem te illustreren, doen we even een kleine oefening. Een goede navigatie zou al moeten verklappen wat de kernactiviteit van je bedrijf is, ook zonder logo. Hieronder zie je de navigatiebalk van een bepaald bedrijf.

Wat is de kernactiviteit van dit bedrijf? (we gaan even doen alsof er niet ‘ontmoet onze team’ staat…)

Slechte navigatie KRS logistics

Even kunnen nadenken? Goed.

Het antwoord is ‘logistiek’. Als je logistiek in gedachten had, dan was het ofwel een lucky guess, ofwel ken je de website.

Maar het kan beter.

We kijken ook eens naar Distrilog Group. Zij benoemen hun verschillende diensten veel concreter, wat navigatie gemakkelijker maakt.

Goede navigatie Distrilog Group

Benoem je diensten of producten dus steeds zo concreet mogelijk. Begin niet met:

 • Producten
 • Diensten
 • Assortiment
 • Oplossingen

Die termen zijn stuk voor stuk veel te vaag. Je verkoopt geen producten, maar schoenen of zomerkledij. Je verkoopt geen diensten, maar HR-outsourcing of halal catering.

Je snapt het wel. Hoe concreter de navigatie, hoe beter de user experience.

7) Pop-ups

Wanneer is de laatste keer dat er een pop-up verscheen die jij interessant vond?

Voor mij is het al even geleden. Pop-ups zijn vaak pushberichten die te vaak op een slechte manier worden ingezet. De meeste mensen ervaren ze als storend of irrelevant, wat resulteert in:

 • Hogere bounce rates
 • Lagere conversieratio’s
 • In extreme gevallen: merkschade

Mijn favoriet? De cookiemelding die je evengoed onderaan de pagina kunt laten verschijnen, zoals tuincentrum Intratuin en Keukens De Abdij doen. GDPR is iets goeds. Maar het staat vaak de user experience in de weg.

Cookiemelding als pop-up Intratuin
Cookiemelding als pop-up Keukens De Abdij

Zoals ik zei gaan de meesten op een slechte manier om met pop-ups. Sommigen slagen er dus in om er iets goeds mee te doen.

Om een goede pop-up op te zetten, moet je jezelf een paar vragen stellen.

Hebben mijn bezoekers boodschap aan de onderbreking van de pop-up? Geeft de pop-up voldoende waarde?

Meestal zal het antwoord neen zijn. Als je een film bent aan het kijken, is het lastig als er iemand je ineens komt vragen of je het afval al buiten hebt gezet. Hetzelfde geldt voor een surfer. Als iemand volop bezig is met bepaalde informatie te zoeken, dan kan je pop-up heel storend zijn als die niet bijdraagt aan de missie van de surfer.

Wanneer is een onderbreking niet storend? In mijn geval wanneer ik een blog lees en een pop-up vraagt me om me in te schrijven voor de nieuwsbrief. Ik lees blogs om bij te leren. Een nieuwsbrief kan me daarbij helpen.

Op welk moment verschijnt de pop-up?

Er zijn 3 voorname methodes om een pop-up te laten verschijnen:

 1. Vanaf de bezoeker op de pagina komt. Deze optie is meestal de minst interessante, want je stoort iemand meteen.
 2. Na een bepaalde tijdsperiode. Lange sessies op dezelfde pagina kan op een zekere interesse wijzen. Zo geef je de surfer eerst tijd om relevante informatie op te zoeken, waarna de pop-up verschijnt. Veel beter al dan de vorige methode dus.
 3. Na een bepaalde scrolldiepte. Je hebt ondertussen meer dan 1700 woorden van deze blog gelezen (of doorgescrold). Als ik nu een pop-up zou laten verschijnen die je vertelt dat je een e-book rond UX kunt downloaden, dan kan die interessant zijn.

Is het nuttig om cookies toe te voegen?

Een pop-up die elke keer opnieuw verschijnt is zoals Niels Destadsbader op de radio. De eerste keer tolereer je het. De 10e keer zet je de radio af of verlaat je de website in dit geval.

Zorg ervoor dat je cookies tracken wie de pop-up al zag. Zo vertoon je de pop-up niet keer op keer & voorkom je ergernis.

8) Gebrek aan structuur

Heb jij deze blog letter voor letter gelezen? Sommigen doen het. Maar het grootste deel van de lezers scrolt er relatief snel door om de interessantste stukken (voor hen) te lezen.

Kortom: wanneer je online een tekst leest, dan lees je eigenlijk niet. Je scant, zoekend naar dat zinnetje dat een antwoord geeft op je vraag.

Op je website is het dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat informatie snel terug te vinden is. Zorg voor:

 • Opsommingen als deze
 • Witruimte
 • Korte alinea’s
 • Korte zinnen
 • Voldoende duidelijke titels

En steek er af en toe eens een afbeelding in. Niemand houdt van een grote brok tekst, zoals op deze advocatuurwebsite.

Grote brok tekst op advocatenwebsite

9) Geen responsieve website hebben

Responsiviteit is een hot topic wat usability en user experience betreft. Ik zet het redelijk naar onder in dit artikel omdat het niets nieuws is.

Als je nog steeds geen responsieve website hebt en je bent er nog steeds niet mee bezig, dan is het hoog tijd om daarmee te beginnen.

Google indexeert ondertussen al een tijdje als eerste de mobiele versie van je website. Is die niet responsive? Verwacht dan heel wat strafpunten.

Meer dan de helft van alle zoekopdrachten van vandaag gebeuren via mobiele apparaten. Google hecht dus meer belang aan die apparaten dan aan desktops.

10) Te veel focus op conversie

Elke marketeer is zeer bekend met de funnel, de customer journey of welke term ze er ook op plakken.

Sommige bedrijven zijn echte pro’s in elke fase van de klantreis te behandelen.

Maar te vaak is er enkel oog voor de fase die geld opbrengt: de aankoopfase. Daarbij verliezen ze vaak de bovenste regionen van de funnel uit het oog.

Daarvoor heb ik een goed voorbeeld uit mijn eigen leven. Een tijdje geleden kwam ik op de website van Keukens De Abdij. Ik was geïnteresseerd in de ‘Keukencalculator’. Ik gaf mijn keuken vorm om een idee te krijgen van het prijskaartje.

Om het prijskaartje te krijgen, moest ik eerst nog een formulier invullen. Daarbij moest ik aanduiden wanneer ik van plan was om mijn keuken te vernieuwen. Ik zeg dat het niet voor de komende 2 jaar is, omdat ik heel goed besef hoe dit spelletje werkt.

Formulier keukencalculator keukens de abdij

De volgende dag krijg ik een telefoontje. Guess who? Keukens De Abdij met de vraag of ik in contact gebracht wil worden met een verkoper. 

Dus zelfs wanneer ik aanduid dat ik de komende 2 jaar geen keuken wil kopen, beseffen ze niet dat ik er geen nood aan heb.

Wat hadden ze beter gedaan? Mij de prijsofferte via mail gestuurd en me de optie te geven om me in te schrijven voor de nieuwsbrief. Want dat past veel beter bij de fase van de klantreis waarin ik me bevind.

Conclusie? Heb voldoende aandacht voor elke fase van de customer journey. Wanneer een lead klaar is voor de volgende stap, dan zal hij dat wel aangeven. Maar dan moet je wel voldoende voorzien in zijn behoeftes.

11) Een gebrek aan of te veel calls-to-action

De call-to-action is een gekend begrip. We weten allemaal welke kracht het heeft als je het goed inzet.

Maar niet iedereen zet een call-to-action goed in. Ofwel ontbreekt het, ofwel zijn er te veel calls-to-action.

In het eerste geval werkt je website niet activerend genoeg. Door een simpele, maar duidelijke call-to-action toe te voegen stimuleer je bepaald gedrag, waardoor je je conversies de hoogte in kunt drijven.

In het tweede geval verwar je de bezoeker en geef je hem keuzestress. Niet fijn dus. Probeer het aantal calls-to-action zo beperkt mogelijk te houden.

De ideale ratio is simpelweg 1 op 1: 1 bezoeker en 1 call-to-action. Dat noemen we de attention rate. Je kiest daarbij voor hyperfocus, wat voor minder verwarring en meer conversie zorgt.

12) Trage pagina's

Onder digitale marketeers is page speed ondertussen een bekende factor in user experience. Hoe trager je website is, hoe sneller bezoekers hem verlaten.

Uit cijfers van Unbounce blijkt dat een pagina die binnen de 2 seconden laadt een bounce rate van 9% heeft. Een pagina die er 5 seconden over doet, zit al aan een bounce rate van 38%.

Ook hier komt opnieuw de discussie van design vs functionaliteit naar boven. Dynamische designelementen op je website zijn meestal opgebouwd uit JavaScript. Hoe zwaarder die elementen zijn, hoe groter de impact op je page speed.

13) Te commerciële formulieren

Consumenten zijn ook wantrouwig. Ze geven hun persoonlijke gegevens niet graag prijs.

Met andere woorden: hoe minder gegevens ze in één keer moeten achterlaten, hoe sneller ze geneigd zijn om het formulier invullen. 

Vraag dus enkel noodzakelijke info. Hoe laagdrempeliger je formulier is, hoe beter.

Als je contactformulier dient om vragen te stellen, dan heb je enkel een naam en een contactwijze nodig (e-mail of gsm). Begin dus niet achter adres of functie te vragen, want dat is niet relevant genoeg.

Main takeaways

Dus. Wat moet je nu onthouden na deze blogpost gelezen te hebben? We gaan er even over in full Piet Huysentruyt fashion:

 • De consument is lui, ongeduldig en meedogenloos.
 • Als jij geen goede user experience aanbiedt, dan doen je concurrenten het wel voor jou.
 • Trap niet in de 13 valkuilen die je net las. Velen doen het onbewust. Maar jij hebt dat excuus nu niet meer!
Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *